tirsdag den 4. februar 2014

Naturteologi, designargument & William Paley (Maja Smedegaard & Søren Sommer)

Forklar hvad der forstås ved naturteologi og designargumentet

Naturteologi var en filosofisk og tidlig videnskabelig retning i 1700- til tidligt i 1800-tallet, hvor man igennem studier af Guds skaberværk (naturen) kunne tilegne sig kundskab og forståelse af Gud selv, for eksempel om han eksisterede. Det vil sige, at naturteologi er en form for teologi, hvor man søger at slutte sig til Guds eksistens og egenskaber ved brug af fornuften.

Naturteologien er en modsætning til åbenbaringsteologien, hvor Gud her vil komme til syne gennem Jesus som Kristus og gennem Bibelens ord. I stedet havde naturteologien en tilknytning til naturvidenskaben, da naturteologien søgte om at opstille rationelle (fornuftige) beviser for Guds eksistens. På den måde fungerer naturteologien som en slags dialog ved at påvise, at videnskaben og religionen ikke var to modsætninger, men at de tværtimod understøttede hinanden for at finde beviser for Guds eksistens. Det var især i forbindelse med naturteologiens såkaldte designargument, at de tætte forbindelser mellem videnskab og religion blev knyttet.


Designargumentet går ud på, at fordi verden fremstår som skabt med intelligens, orden og skønhed, må der stå en guddommelig designer bag. Ved at bruge eksempler fra både den fysiske med også biologiske verden anvendte naturteologerne designargumentet til at overbevise folk om Guds eksistens, og at han ret faktisk havde de egenskaber, som man mente han traditionelt set har i religionen, både hans almagt, visdom og godhed. Naturteologerne ville opbygge et empirisk (baseret på erfaringer og sanser) bevis for Guds eksistens. Dette er også med til at underbygge den tilknytning, der er imellem videnskaben og religionen, at naturteologerne tror på Guds eksistens, men at de vil vide, at han findes, som man kan igennem naturvidenskaben, og ikke tro på at han findes, som man gør igennem religionen. 

Forklar hvordan William Paley argumenterer for Guds eksistens?

Analogien mellem et ur og naturen: Uret er for en urmager, som naturen er for gud.
Enkeltdelene i et ur arbejder sammen mod et fælles mål, som er større end nogen af enkeltdelene kan opfylde på deres egen hånd.

"Der kan ikke være design uden en designer, fremstilling uden én, der fremstiller, orden uden valg, bearbejdning uden én, der bearbejder, indordning under et formål uden det, der kan intendere et formål, midler tilpasset et mål"

Konkret, så prøver William Paley at forklare, hvordan et instrument som uret kræver og forudsætter en designer bag dets eksistens. Et "univers", der skulle være uendelig meget mere komplekst end et ur.  Denne designer er Gud.

Resten af William Paleys hovedværk fokusere i en større grad på, hvordan han empirisk argumenterer for den design han ser overalt i naturen. Her benytter han et sandsynligheds argument, som er baseret på en overensstemmelse mellem den centrale ur-analogi og det empiriske vidnesbyrd for design, som er at finde i naturen.

Udover uret, så prøver han på at argumentere for en designer bag bl.a. funktioner og muskler hos mennesker og dyr, detaljerede beskrivelser af insekter og planter og kapitler om fysik og astronomi.

Han finder hele tiden påstande, som kunne hjælpe med at bekræfte hans antagelse. Dette kunne være dyrs anatomiske karakteristika.  Slangens hugtænder, den virginianske rottes pung, kamelens mave og spættens næb. Objekter, som alle sikre de forskellige arters overlevelse i naturen.  De må være skabt med et formål, og derfor må de også være produkter af design.

William Paley argumenterer også for guds eksistens i den afsluttende del af værket

Her argumenterer han ud fra hans egne erfaringer fra naturen. Her prøver han desuden at bekræfte den opfattelse, at gud besidder to genskaber. Disse to egenskaber er Guds enhed og godhed. To egenskaber, som traditionelt tillægges Gud i teologien.

·         Enheden i naturens "lovmæssighed" peger på enhed i den gud, som har skabt naturen.
·         Studiet af naturen viser os, at Gud er god og gavmild

William Paley prøver at bekræfte Guds gavmildhed og godhed ud fra en længere fortælling. William Paley mener, at Gud har skabt en verden af mangfoldighed, glæde og fornøjelses og netop dette, bekræfter han guds to egenskaber ud fra.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar